Aplikasi Android Pilihan Ramadhan

5 Aplikasi Android Yang Patut Jadi Pilihan Anda

 

Di bulan yang mulia ini pasti ramai yang cuba cuba nak mencari apa sahaja perkara yang boleh membantu ibadah. Walaupun sepatutnya sudah lama di cari. Sudah pasti antara yang menjadi pilihan ialah dari topik apa sahaja aplikasi android yang boleh membantu. Dan berikut antara aplikasi yang ada baiknya anda install di smartphone anda.

unnamed

Waktu Solat Malaysia

Applikasi ini lama juga saya sudah gunakan, dalam 2 tahun macam tu. App ni kepunyaan orang Melaka. Besar pahala beliau memandangkan ia membantu kita alert dengan waktu solat. Tak perlu nak setting apa apa kalau anda berpindah ke tempat lain. Seperti contoh, sebelum ini saya tingal di Ipoh, tapi sekarang di Kulim. Dan app ini akan turut juga tukar settingnya secara automatic untuk waktu solat atau waktu berbuka di Kulim.

Selain Waktu Solat, ada juga add on lain yang anda boleh anda tambah, seperti cara cara solat jamak. Pasti ramai yang ingin refer tentang ini kan, saya sendiri pun hanya baca dan fahamkan balik bila jalan jauh. Sebaik sahaja sampai terus lupa. Selain itu ada juga surah surah utama yang digalakkan untuk diamalkan sperti Al Mulk, Al Kahfi. Solat Jenazah pun ada. Dan doa dan wirid selepas selesai solat. Total installed sekarang ialah hampir 41k. Arah kiblat pun ada juga, tapi bergantung kepada jenis model telefon anda. Sebab ada sesetangah smartphone yang tak boleh digunakan.

Download here : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.murad.waktusolat

 

unnamed (1)

Al Quran Melayu

Selain daripada waktu solat. Bacaan ayat Al Quran juga tidak kurang juga banyaknya untuk dijadikan pilihan. Antara yang terbaik ialah daripada Quran Melayu.

Saya suka app ini sebab bacaannya sedap di dengar, jelas juga. Setiap potongan ayat itu juga ada maknanya satu per satu. Tapi ads pop up banyak juga. Kadang kadang ada yang dating dating Asian pula yang keluar. Tapi tak mengapa lah, kalau tak mahu ads keluar, beli lah yang premium. Baru 8 ringgit lebih. Sebab kualiti pembuatannya baik.

Download here : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.QuranReading.quranmelayu

 

logo_zabihah

Zabihah  

Saya tak pasti bagaimana situasi di Singapore. Tak pernah pergi pun. Maka tak pasti jugalah cara mudah untuk cari makanan halal di sana, melainkan tanya sorang sorang orang yang lalu lalang. Tapi dengan Zabihah ia mudah sebab Zabihah akan bagi tahu lokasi restoran yang halal di mana. Tak pasti untuk pasaran Malaysia, tapi rasanya Zabihah tak cover.

Download here : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zabihah.ui

 

Watch Live Makkah & Madina

Best juga kalau tengok tengok Mekah secara live. Apa yang orang terpilih di sana tu buat. Selamat lah ada juga applikasi android yang sudah pun dibuat. Dalam beberapa apps yang saya survey, yang terbaik adalah :

Mungkin datang dari company atau group yang sama, sebab interfacenya lebih kurang sama. Kedua-dua apps ni kurang advertisementnya, dan lebih simple. Cuba cuba lah ya.

unnamed (3)

Makkah Live untuk di Mekah

Download here : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dawathmeccatv

4598128

Madina Live untuk di Madinah

Download here : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dawathmadinatv

unnamed (2)

Kumpulan Doa Untuk Kanak Kanak (Muslim Kids Series : Dua)

Aplikasi android doa ni namanya sahaja untuk kanak kanak. Tapi yang bapak bapak pun sesuai juga. Interface nya cantik dan menarik. Untuk kanak kanak mesti diorang suka. Macam gambar Upin Ipin pun ada. Antara yang patut menjadi pilihan ialah daripada Yufid.

Sebab ada banyak pilihan lain, tapi hasil nukilan Yufid ini yang saya rasakan paling sesuai.

Download here : https://play.google.com/store/apps/details?id=org.yufid.mksdua

 

Baiklah, Sekian sahaja di sini.

Mungkin ada juga yang lain, anda hanya perlu share sahaja di bahagian comment untuk kita berkongsii bersama ya.

Apa apa pun, Terima kasih.

Sekian dahulu.

 

Credit to:

Syed Shaffizan

Leave a Reply

3,237 Comments

  1. Normally I don at read article on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to check out and do so! Your writing taste has been surprised me. Thanks, quite nice post.

  2. This very blog is definitely cool and besides factual. I have picked many interesting things out of this source. I ad love to visit it every once in a while. Thanks a lot!

  3. This blog is definitely educating and besides informative. I have discovered a bunch of useful advices out of this blog. I ad love to visit it again soon. Thanks!

  4. You should participate in a contest for probably the greatest blogs on the web. I all recommend this web site!

  5. There is perceptibly a bundle to realize about this. I assume you made certain good points in features also.

  6. I would very much like to agree with the previous commenter! I find this blog really useful for my uni project. I hope to add more useful posts later.